Продължете към съдържанието

КРАСЕН КРАЛЕВ

Красен Кралев е роден на 2 януари 1967 г. във Варна.

Завършва Първа езикова гимназия и Висшия медицински университет във Варна. Специализира Мениджмънт на политически кампании в университета на Южна Каролина, САЩ през 1990 г. Утвърден експерт с 25 години практика в областта на публичните комуникации, с резултати, оценени от професионални форуми в Ню-Йорк, Лондон, Кан и София.

Народен представител от ПП ГЕРБ в XLIII, XLIV, XLV, XLVI, XLVII и XLVIII Народно събрание. Министър на младежта и спорта от 2014 до 2021 г.

Има 4 самостоятелни изложби. Първата е през януари 2017 г. Средствата от продадените 42 картини са дарени за благотворителни цели на Фондация „Български спорт“. През август 2022 г. – е открита втората самостоятелна изложба в родния град на твореца. Изложбата е благотворителна, средствата са предоставени на Съюза на българските художници във Варна. До края на 2022 реализира още две самостоятелни изложби – в София и Пловдив.

Вежди Рашидов

Всеки има своя прозорец и всеки проглежда през него. И ако гледаме към изкуството като емоционалност, която възниква от впечатления, образи и цветове, то в картините на Красен Кралев се вижда прозореца, през който той проглежда. Онова, което този прозорец носи, е познанието за света, цветовете на живота, пъстротата, която човекът желае да възпроизведе, пречупена през събствения мироглед и собствената душа.

Смятам, че душата на моя приятел Красен услужливо е откликнала в отношението му към живота, изригвайки със своите цветове и навлизайки в един свят на творчество, чиито пътища винаги са неведоми. Пътища, които носят красивото и палитрата от цветове, които правят живота красив. С тези картини той открива пътя, по който един емоционален талант пътува. Този път понякога е емоционално лесен, понякога много труден, но път, който води към най-красивата лъжа в живота – изкуството. Това е една илюзия за бягство в тежкото време, в което човек може да живее. [януари 2017]

Венцеслав Антонов, председател на СБХ – Варна

Красен Кралев в своите картини третира темите с изявена декоративност, с подход, който се отличава с експресивност, в която с точка, линия, форма и цвят се постига пластична организация. Със своите картини авторът надгражда своята визуална и артистична култура. Той започва професионалната си творческа кариера във Варна, в областта на рекламата, пространствения и графичен дизайн. Именно в тази област са и неговите професионални постижения.

Безспорен е приносът на Красен Кралев да защити своята индивидуалност в съвременното модерно изкуство, да гарантира собствен подход, форма и стилово разнообразие. За всичко това спомага личният му избор да отрази динамиката на разнообразните решения, форми, символи и образи. Изграждането на собствената позиция гарантира персоналния подхот при реализация на творбите.

Способността на автора да схване и да създаде творби, провокирани от съзнанието и подсъзнанието, е под влияние на символи, които се появяват във форма и цвят, често като видения или неосъзната телепатия. Окото и мозъкът представляват само един инструмент, с помощта на който виждането дава възможност за реализация на духовното чувство. Така една част от материята става способна да създаде произведение на изкуството, съгласно законите на красотата. Реалността на това се държи на духовния подтик на художника да предаде изящна форма на изображението.

В творбите на автора е подчертан мигът на движението, на преходното и непреходното, в цялата всеобхватност на безвремието. Мисловните конструкции подчертават интелекта и емоцията на сюжетите. Те стават послания, с претенция да утвърдят твореца и неговото творчество, на базата на трайни величини. Всичко това определя Красен Кралев като свободен артист, който дава личен принос със своето творчество в съвременното изобразително изкуство. [август 2022]

Вежди Рашидов

Красен Кралев е един рядък феномен, който години наред, стаен в мълчание, носи чувствителността на човек, който обича творчеството и му се отдава, който намира спокойствие на душата си в онази нежна чувствителност на цвета в живописта, която той създава.

Човек, който носи в себе си и е на ти с цвета, който както душевно го освобождава, така и го зарежда. Една живопис, интересна сама по себе си и своего рода експеримент – както за него, така и за Галерия Vejdi, чиято основна политика е да показва установени, големи имена в изкуството, както начинаещи млади таланти, така и експериментатори с неспокойни души като Красен Кралев.

Пътят на всеки, който носи таланта в себе си, независимо кога и как, както гениалното творчество на един Гоген, започнал едва на четиридесет и няколко години, доказва, че талантът живее във всеки един от нас, а кога ще пробие  е въпрос на историята.

Красен Кралев е един интересен творец, на когото искрено желая на добър час в неговите експерименти. Това е пътят. [ноември 2022]

Божидар Савов

Много са необходимите качества, за да бъде човек творец. Талантът, вдъхновението и постоянството са най-необходимите. Красен Кралев категорично притежава и трите. Повечето хора го познават като спортист и политик и до скоро не подозираха, че той е и художник. Помага му опитът в областта на рекламата, пространствения и графичен дизайн, където той е безспорен авторитет. Оказа се, че Красен Кралев отдавна излива мисли и емоции върху бялото платно. Бих казал, че го прави изключително професионално. Творбите му са модерни и експресивни, композиционно издържани и с богат колорит. На пръв поглед са декоративни, но от тях струи светлина и настроение, мисъл и чувство. Статичността в картините му е привидна, и вглеждайки се в тях, зрителят открива динамиката на геометрични фигури и символи, обединени в композиционно единство. Авторът притежава свой стил и почерк, изграден върху солидни познания в областта на родното и световно изкуство.

Изложбата на Красен Кралев в Арт клуб и Галерия САВОВ е четвърта в кариерата му на художник. След Варна и София творбите му гостуват на Пловдив. Картините му са вече добре познати за ценителите. Красят домове и офиси и са собственост на частни колекционери и галерии от страната и чужбина. Убеден съм, че изкуството на Красен Кралев ще срещне заслужено своите почитатели и в Пловдив. [декември 2022]